Головна » 2016 » Грудень » 18 » Бережанська гімназія
19:42
Бережанська гімназія
Бережа́нська гімна́зія —середній навчальний заклад у місті Бережани Тернопільської області. Відіграла помітну роль у духовному розвитку Східної Галичини, української відродженні в країні.
Заснована 1789 з німецькою мовою викладання; від 1874 мовою викладання була польська; 1905 утворено україномовні класи.
Від 1805 навчальні класи гімназії розміщувалися у будинку міської ратуші.
1900—1910 у гімназії діяв учнівський гурток «Молода Україна». В ній працювали відомі українські педагоги Олександр Барвінський, Богдан Лепкий, Степан Томашівський та ін.
Учнями Бережанської гімназії в різні роки були Лев Лотоцький та його сини Антін, Володимир-Богдан та Михайло, Ярослав Бабуняк, Павло Баб'як, Баран Осип Семенович, Мирослав Кушнір, Маркіян Шашкевич, Михайло Яцків, та ін., чимало діячів польської, німецької, чеської культури.
Спомини про її перенесення зі Збаража до Бережан і відкриття 2 вересня 1805 р. перебрав від своїх попередників знаний гімназист, письменник Богдан Лепкий і переніс на сторінки мемуарної книги «Казка мойого життя». Примістили перших 5 класів відразу в ратуші на другому поверсі з надією, що з часом буде збудовано нове приміщення. Класів збільшувалося, гімназія розширилася до 8 років навчання, а нове приміщення з'явилося на південно-західному пагорбі міста лише у 1914 р. Події Першої світової війни на ціле десятиліття відклали перенесення гімназії, а прихід німців у 1941 р. змусив гімназистів знову повернутися до ратуші. Останні випускні іспити відбулися у лютому 1944 р., і тільки в Незалежній Україні у 1993 р. колишні гімназисти мали змогу знову зібратися в рідній альма-матер. Організаторами зустрічі стали дирекція, педагогічний колектив відновленої гімназії, яка розмістилася в будівлі колишньої школи-інтернату на вул. Руській. Від 2003року носить ім'я Богдана Лепкого.
Переглядів: 298 | Додав: oksana-bridun | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar