Головна » 2020 » Липень » 30 » Рекомендації щодо проведення ВИПУСКНИЙ -20
20:27
Рекомендації щодо проведення ВИПУСКНИЙ -20

відділ охорони здоров’я та медичного забезпечення тернопільської міської ради

ДЕРЖАВНа УСТАНОВа «ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЛАБОРАТОРНИЙ ЦЕНТР МОЗ УКРАЇНИ»

 

 

 

Тимчасові рекомендації  щодо організації протиепідемічних заходів під час проведення свята «Випускник – 2020», урочистої ходи, випускних вечорів та підготовки до них на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)

 

           Свято «Випускник – 2020», урочиста хода, випускні вечори та підготовка до них  повинні проходити у відповідності до вимог чинного законодавства, зокрема, Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», постанови Кабінету Міністрів України від 20 травня 2020 року №392 «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів», постанов Головного державного санітарного лікаря України: №38 від 01.07.2020р. «Про внесення змін до Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів під час проведення культурно-мистецьких заходів на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», №32 від 02.06.2020р.  «Про внесення змін до Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів у закладах громадського харчування на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», №20 від 09.05.2020р. «Про затвердження Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів в перукарнях та салонах краси на період карантину у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», а також державних санітарних  норм і правил та з урахуванням цих тимчасових рекомендацій, спрямованих на запобігання ускладнення епідемічної ситуації внаслідок поширення коронавірусної хвороби 2019 (COVID-19).

  1. Свято «Випускник – 2020», урочиста хода, випускні вечори проводяться у населених пунктах, в яких запроваджено послаблення протиепідемічних заходів, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20 травня 2020 року №392 «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів», а також відсутні додатково встановлені обмеження органами державної влади та місцевого самоврядування, що перешкоджають їх проведенню.
  2. Керівники  закладів загальної середньої освіти зобов’язані призначити особу, відповідальну за дотримання протиепідемічних заходів під час проведення свята «Випускник – 2020», урочистої ходи, випускних вечорів та повідомити про них головного державного санітарного лікаря області до 27.07.2020р.
  3. За кілька днів до проведення урочистостей, керівникам  закладів загальної середньої освіти провести роботу із батьківськими комітетами  і настійно закликати осіб віком від 65 років; з хронічною хворобою легень або астмою; з серйозними серцевими захворюваннями, діабетом, нирковою недостатністю та захворюваннями печінки, муковісцидозом; з ВІЛ/СНІД; тих, хто має онкозахворювання; які нещодавно перенесли трансплантацію; вагітних відмовитися від відвідування заходів, оскільки вони відносяться до груп, що  мають більш високий ризик розвитку ускладнень від COVID-19. 
  4. Випускникам, їх батькам, рідним, близьким та педагогам під час підготовки до урочистостей враховувати вимоги  постанови Головного державного санітарного лікаря України №20 від 09.05.2020р. «Про затвердження Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів в перукарнях та салонах краси на період карантину у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)». Суб’єктам господарювання, що надають послуги в перукарнях та салонах краси суворо дотримуватися вимог зазначеної постанови та  «Державних санітарних правил та норм для перукарень різних типів ДСПІН 2.2.2.022-99», затверджених постановою першого заступника Головного державного санітарного лікаря України 25.03.1999р. у редакції від 23.01.2006р. Головному управлінню Держпродспоживслужби у Тернопільській області впродовж 23-30 липня 2020р. забезпечити проведення щоденного моніторингу  дотримання протиепідемічних заходів в перукарнях та салонах краси.
  5. Адміністрації закладів загальної середньої освіти забезпечують перед початком урочистостей проведення температурного скринінгу усім випускникам, їх батькам, рідним, близьким та працівникам. Одночасно з температурним скринінгом проводиться  вхідний санітарний контроль, що здійснюється шляхом візуального огляду (загальний стан, ознаки лихоманки, наявність ознак гострого респіраторного захворювання – кашель, чхання, нежить).
  6. Особи, в яких при проведенні температурного скринінгу виявлено температуру тіла понад 37,2°C або ознаки респіраторних захворювань не допускаються до місць проведення урочистостей. Температурний скринінг проводити за допомогою безконтактних засобів вимірювання. При виявлені працівника з будь-якими проявами гострих респіраторних захворювань чи/та температурою тіла понад 37,2°C, негайно його ізолювати та відсторонити від роботи і забезпечити належне інформування лікаря.
  7. Керівникам  закладів загальної середньої освіти організувати вручення документів про освіту на відкритому повітрі з дотриманням протиепідемічних заходів (1 особа на 5 квадратних метрів загальної площі території просто неба, або, у випадку, коли не дозволяють погодні умови, загальної площі приміщення, де проводиться урочистий захід, а також дотримання дистанції між учасниками заходу не менше 1,5 метра. Виключення щодо скорочення відстані дистанції може стосуватися лише членів однієї сім’ї.
  8. Адміністрації закладів загальної середньої освіти забезпечити дотримання  дистанції  не менше 1,5 м при вході на територію і в приміщеннях закладу, а також вживати заходів щодо недопущення скупчення.
  9. При проведенні урочистостей в приміщеннях, усі присутні повинні перебувати в респіраторах або захисних масках, що закривають рот і ніс впродовж усього часу.
  10. Адміністрації закладів загальної середньої освіти забезпечити необхідні умови для дотримання випускниками, їх батьками, рідними, близькими та працівниками правил особистої гігієни. При вході на територію та  приміщення  закладу необхідно організувати місця для обробки рук антисептиками спиртовмісними з концентрацією активно діючої речовини понад 60% для ізопропилових спиртів та понад 70% для етилових спиртів. Тут же, доцільно розмістити плакат чи банер  про необхідність дезінфекції рук із технікою обробки рук антисептиком.
  11. Адміністрації закладів загальної середньої освіти організувати централізований збір використаних ЗІЗ, паперових рушників та серветок в окремі контейнери (урни) з кришками та окремими поліетиленовими пакетами з подальшою утилізацією.
  12. Урочисті заходи з нагоди свята «Випускник – 2020» на території, у приміщеннях закладів загальної середньої освіти, а також на стадіонах, співочих полях тощо, проводити з врахуванням постанови Головного державного санітарного лікаря України №38 від 01.07.2020р. «Про внесення змін до Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів під час проведення культурно-мистецьких заходів на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)».
  13. Призначеним особам, відповідальним за дотримання протиепідемічних заходів закладів загальної середньої освіти під час проведення урочистої ходи «Парад випускників», а також класним керівникам випускних класів (у випадку їх участі в ході) забезпечити дотримання  дистанції  не менше 4,5 м між класами однієї школи і 6 м між випускниками різних шкіл, а також вживати заходів щодо недопущення скупчення. У випадку спеки, стежити щодо недопущення обезводнення і перегріву у випускників. Батьківським комітетам рекомендувати забезпечити випускників питною водою, розфасованою у пляшки малої ємкості з дотриманням суворої вимоги «пляшка  для однієї людини».
  14. Керівникам закладів загальної середньої освіти необхідно  повідомити  головного державного санітарного лікаря області, органи місцевого самоврядування та Головне управління Держпродспоживслужби у Тернопільській області про вибір закладу громадського харчування для організації неофіційної частини випускного вечора випускними класами школи до 23.07.2020р. Головному управлінню Держпродспоживслужби у Тернопільській області впродовж 23-30 липня 2020р. спільно із посадовими особами органів місцевого самоврядування,  фахівцями державної установи «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» забезпечити проведення моніторингу дотримання протиепідемічних заходів в зазначених закладах.
  15. Під час проведення випускних вечорів заборонено використання приміщень харчоблоків, буфетів та їдалень закладів загальної середньої освіти.
  16. Керівникам закладів загальної середньої освіти, батьківським комітетам,  випускникам при виборі закладу громадського харчування для організації неофіційної частини випускного вечора, необхідно перевірити наявність у оператора ринку (ресторану, кафе, бару, піцерії, кафетерію тощо) рішення про державну реєстрацію потужності з виробництва та/або обігу харчових продуктів (ст. 25 Закону України від 23.12.1997 № 771/97-ВР «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»).         
  17. Випускникам, їх батькам, рідним, близьким, педагогам та суб’єктам господарювання закладів громадського харчування, де проходитиме  неофіційна частина випускного вечора неухильно дотримуватися вимог постанови Головного державного санітарного лікаря України №32 від 02.06.2020р.  «Про внесення змін до Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів у закладах громадського харчування на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)».
  18. Батьківським комітетам додаткову закупівлю продуктів харчування (в т.ч. цукерок, печива, фруктів, ягід) проводити виключно у встановлених місцях та за наявності супровідних  документів, що засвідчують якість. Забороняється закупівля продуктів харчування, які не марковані/неправильно марковані (маркування повинно забезпечувати споживача інформацією, яка надає йому можливість здійснити вибір відповідно до потреб та бути виконане державною мовою). Придбання овочів і фруктів на ринках, у приватних осіб можливе за наявності документів, що засвідчують їх якість та безпечність: експертний висновок акредитованої лабораторії, яка знаходиться на агропродовольчому ринку. Закупівля м’яса на агропродовольчому ринку можлива за наявності позначки придатності (ветеринарне тавро) та експертного висновку лабораторії, яка знаходиться на агропродовольчому ринку. При узгодженні святкового меню звернути увагу на наявність страв, небезпечних в епідемічному відношенні: кондитерські вироби з кремом; нарізні салати з майонезом, оцтом, сметаною млинці з м’ясним фаршем, сиром з  непастеризованого молока; низькосортні м’ясні вироби (нижче 1 сорту); паштети, зельці, заливні страви, кров’яні та ліверні ковбаси; всі  види грибів; окрошка, морси, кваси, газовані напої; смажені у фритюрі вироби (пончики, пиріжки, риба в клярі тощо); продукти домашнього  виготовлення; молоко, сир, сметана без термічної обробки; яйця та м’ясо водоплавної птиці; консервований зелений горошок без термічної  обробки; майонез, соуси, есенції, харчові концентрати.
  19. Суб’єктам господарювання закладів громадського харчування, де проходитиме неофіційна частина випускного вечора заборонити виготовлення й використання небезпечних та сумнівних в епідемічному відношенні продуктів харчування, продуктів та напоїв домашнього виготовлення, продукції, що придбана на стихійних ринках та в місцях несанкціонованої торгівлі. Під час організації випускних вечорів необхідно суворо дотримуватися технології приготування страв, умов зберігання продуктів харчування та харчової сировини, дотримуватися правил особистої гігієни, не допускати до приготування страв та сервірування столів осіб, які не пройшли медичний огляд, та з ознаками захворювань.
  20. Перед початком неофіційної частини випускного вечора забезпечити проведення належного прибирання та  дезінфекції приміщень, з врахуванням долучених Критеріїв розподілу об’єктів дезінфекції закладів громадського харчування, продовольчої торгівлі за ступенем ризику інфікування та режимами дезінфекції, що долучаються. Для дезінфекції необхідно використовувати стандартні дезінфекційні засоби, зареєстровані в Україні відповідно до законодавства і мають чинне Свідоцтво про державну реєстрацію. Необхідно дотримуватись інструкції до застосування кожного окремого дезінфекційного засобу, в тому числі щодо дотримання його ефективної концентрації та експозиції (з дотриманням часу перебування на оброблюваній поверхні).

 

Критерії розподілу об’єктів дезінфекції закладів громадського харчування за ступенем ризику інфікування та режимами дезінфекції

Ступінь ризику інфікування

Об’єкт дезінфекції

Спосіб дезінфекції

Високий

посуд, кухонне приладдя

протирання, зрошування, замочування та занурення

шкіра рук персоналу

миття рук з милом або спиртовмісним антисептиком

Середній

 

 

поверхні робочих столів, обладнання тощо

протирання, зрошення

поверхні, що контактують з відвіду­вачами (столи, стільці, вітрини тощо)

протирання, зрошення

Низький

підлога, стіни, меблі тощо

протирання, зрошення

 

 

Переглядів: 166 | Додав: svitlanaobrun | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar